2012. október 16., kedd

Kitekint-gető V. - TESZ-E? Setlement-házak megnyitója Észak-Abaújban

http://www.dialogegyesulet.hu/index.php/projektjeink/tesze


2012. október 11-én settlement-házak nyitó rendezvényén jártunk, Göncön. A 9 település (Abaújvár, Gönc, Göncruszka, Hernádszurdok, Hidasnémeti, Pányok, Telkibánya, Tornyosnémeti, Zsujta) settlement-házai, egy jelképes órát kaptak ajándékba. Az óra számlapján a settlement-ház településeinek nevét olvashattuk,  és a déli 12-es mutatóálláson az adott település neve volt feltüntetve.
A rendezvényen a - fenntartható fejlődés fontosságát hangsúlyozva - levetítettek egy kisfilmet a házi komposztlás lehetőségeiről és bemutatásra került, egy házi készítésű "rakétakályha". A "rakétakályha" a hőelvezetése miatt, kevés gally/faág eltüzelésével, annyi hőt bocsájt ki magából, hogy lehetőségünk nyílik, akár egy bogrács gulyás elkészítésre is.
A program a TÁMOP -5.1.3.-09/2-2010-0010. TESZE - Tegyünk együtt a szegénység ellen! - komplex társadalmi program Észak-Abaújban című projekt keretében került megrendezésre. 
És hogy mi az a settelment? Egyfajta közösségi ház, ám a nálunk szokásos 'közművelődési intézmény' jelentéshez képest sokkal többről van szó: nevezhetnénk Nyitott háznak is...
Ahogy a szervezők fogalmaznak: minden ténykedés alapja a "kell egy hely!" gondolat, ennek a megvalósulását látjuk a egy olyan többcélú közösségű tér meglétében - ezt nevezzük settlement háznak - ahol a képessé tétel lehetőségei nyílnak ki: ha kell, segíteni tudnak nekünk és segíteni tudnak egymásnak, ahol hasznosan tudjuk szabadidőnket eltölteni, ahol el lehet sajátítani, meg lehet tanulni bármit, amire a helyi igények, a mindennapi megélhetés, vagy éppen az életvitelünk szempontjából szükséges lelki-szellemi fejlődés miatt szükség adódhat, és ahol közösségi megoldással találhatunk gyógyírt esetenként egyéni problémáinkra is. 
/TESZ-E? Közösségi Hírlevél//

A settlement-házról a következő oldalt ajánljuk:
Továbbá Giczey Péter közösségfejlesztő prezentációját:

Egy cikk továbbá a settlement-mozgalomról:
 Alább egy kép található a különös szerkezetről (rakétakályha),
és egy videó a projektről!

A "rakétakályha"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése