2012. október 3., szerda

Helyi legendák I. - A három Tisza-parton fekvő Kenéz

A Taktaközben fekvő Kenéz egy mocsaras és folyóvizekben is bővelkedő környéken feküdt régi időktől fogva (Ó-Kenéz, illetve Takta-Kenéz). A Tisza-part sokáig a falu határában volt, és maga a település mai nevét adó Takta folyó is tulajdonképpen a Tisza egyik ága, amely Tokaj alatt ágazik el, és Tiszalúc mellett fut vissza a jelenlegi Holt-Tiszába.

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html

Egy érdekes legenda Kenéz Tisza-partjához, pontosabban partjaihoz kötődik:
"Jöttek lefelé a tutajaikkal s elérkezve a faluhoz megkérdezték: miféle község ez, - Ez Kenyizs község - felelték nekik. Tovább indultak, s másnap estére, végigúsztatva egy nagy hurokkanyart, ismét egy községhez értek. Miféle község ez, - kérdezték. Kenyizs ez atyafiak - felelték nekik a község lakosai. Mikor aztán harmadnap is ugyanezt a választ kapták a jó tutajosok, sehogy se tudták megérteni, hogy miért adnak a magyarok csupa egyforma nevet a községeiknek, és hogy igazodik el ezek között a faluk között a szolgabíró." (Forrás: Takács László Válogatott források Taktakenéz történetéhez, 11.o.)
A Tiszán kereskedő szlovák tutajosok körében a fáma szerint tehát elterjedt volt egy időben a három Kenéz nevű falu esete.

Ajánló és még egy érdekes adalékról alább!



Az on-line térkép tanulságai szerinte még egy érdekességre bukkanhatunk: az Ókenéz (O-Kenéz) nevű településtől kicsit távolabb, északkeletre helyezkedett el a mai Taktakenéz - térképen Kenéz (Takta) jelöléssel találhatjuk.
 
TiszaDob, O Kenéz, Kenéz (Takta) és Dada (Tisza) a II. katonai felmérés on-line térképén

Olvasnivaló:
Takács László: Válogatott források Taktakenéz történetéhez. I. kötet - A kezdetektől 1950-ig, Taktakenéz, 2010. 
Angyal Béla: Szerencs járás monográfiája, Szerencs, 1955. 

Ajánljuk továbbá a II. katonai felmérés térképét böngészésre!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése