2012. október 4., csütörtök

Helyi legendák II. - Egy család alsózsolcai eredettörténetéből


Legenda az ólomról

"Sok-sok évvel ezelőtt, valamikor a 19. század végén élt Szederkényben /ma Tiszaderkény/ egy Belényesi nevű révész.

Figyelmét semmi sem kerülte el. Hajnaltól napestig a Tiszát járta, vitte-hozta az átkelőket. Utasok híján halászott. Egyszer éppen azon a helyen, ahol a víz az egykori földvár maradványait mosta, észrevette, hogy a partfalat nyaldosó hullámok valamit félig-meddig kiáztattak az agyagos földből. Megnézte, megtapogatta, leöblögette. Látta, hogy nem egy jókora kavics, hanem valami gömbölyded fémdarab. Talált még többet is. No, ezek éppen jók lesznek hálónehezéknek! -  gondolta. Az is lett belőlük. 
Idő múltán egy ócskaságokat is gyűjtő vándorkereskedő akart átmenni a vízen.
Ahogy a száradó hálókra nézett, meglátta a szokatlan nehezéket is, megkérdezte: hát ezek az ólmok meg honnan valók?
A partból mosta ki a víz, - felelte a révész, és elmondta a történetet.
Ahogy az a kereskedőknél lenni szokott, a beszélgetés alkuval zárult. Az utas igazán kíváncsi lett a nehezékek minéműségére, és bicskakarcolásokkal szerzett róla bizonyosságot. Nem ólom volt az, hanem ezüst, de a révészt meghagyta ólomhitében. Csábító ajánlatot tett: egy liter pálinkát kínált érte, no meg azt, hogy ha lenne még, jó áron az összeset megvenné. Vízi ember az ilyen lehetőséget ritkán szalasztja el. Kezet adtak rá.
A révésznek egy darabig nem volt gondja pálinkára, a kereskedő meg jó pénzért megvette az ezüstöt, annak az árából Alsózsolcán a szép és tekintélyes Munk-féle birtokot."


A kép a könyv borítóján található

Forrás: Bodnár Tamás - Farkas Ferenc - Zsíros Sándorné: Mesélő képek. Szívünkben őrzött lakóhelyünk... Dominium Könyvkiadó, Alsózsolca-Miskolc, 2011.


A fentebbi borítórészlethez a következő kvízkérdésünk van: 
melyik háromjegyű szám részlete látható a kép felső részében, avagy, hány éves volt Alsózsolca a kiadás évében? 
/A helyes választ beküldők között könyvnyeremény sorsolunk ki! A megfejtéseket ide lehet küldeni: 513shmsz@gmail.com/

Alább a könyv elérhetőségéről:

 

A kiadvány beszerezhető Alsózsolcán a következő intézményekben: Közösségi Ház és Könyvtár,  Helytörténeti Gyűjtemény, Polgármesteri Hivatal.A teljes borító

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése