2012. szeptember 4., kedd

Ragadozók Kesznyétenben

A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet területén több ragadozó madárfaj is él és költ itt, mint például a barna és kékes rétihéja, egerészölyv, kabasólyom, kerecsensólyom.


A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetet 1990-ben nyilvánították védetté. A 200 hektáros területet a Tisza, a Sajó, a Takta és a Hol-Tisza fogja közre, illetve Kesznyéten, Tiszalúc, Tiszadob és Taktakenéz.  Nagy talány, hogy miért éppen a Bükki Nemzeti Park része (a szervesen kapcsolódó Tiszadobi-ártér pedig a Hortobágyi Nemzeti Park része). A mocsaras terület jellegét korábbi elhagyott folyómedrek (Tisza, Takta) határozzák meg. 
A fajgazdagság nem csak a ragadozómadarakra, de általánosságban is jellemző a KT-ra, annak növény- és állatvilágára: a ligeterdők, mocsárrétek, bokorfűzesek és nádasok vidékén a rendkívül gazdag madárvilág mellet sok más faj is él, élt itt: a teljesség igénye nélkül említsünk meg mégnéhányat: gém, kócsag, jégmadár,  hőscincér, aranypettyes bábrabló, érdes futrinka, óriás csíkbogár, tőzegpáfrány, elegáns kosbor, margitvirág, villás sás, fátyolos nőszirom


 Forrás:
Kecső Imre: A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Kesznyéteni Faluvédő- és Faluszépítő Egyesület.
 http://bnpi.hu/oldal/kesznyeteni-tk-59.html
 http://hu.wikipedia.org/wiki/Keszny%C3%A9teni_T%C3%A1jv%C3%A9delmi_K%C3%B6rzet




Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet agrár-környezetgazdálkodási tanösvény. Taktaköz, Bükki Nemzeti Park: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése