2012. szeptember 7., péntek

Ősi technikák nyomában II. - Samu bácsi munkái Sajóhídvégen és Kesznyétenben

Szabó Sámuelné fejfája 
a kesznyéteni temetőben

Kesznyétenben járva bukkantunk rá egy nemrégiben elhunyt fafaragó, kerékgyártó nyomára, a népművészet mestere fokozatot is megszerző Samu bácsira, azaz Szabó Sámuelre (1919-2003). Ám nemcsak itt, hanem Sajóhídvégen és például Berzéken is hallottak róla, ismerik munkásságát. 

 
A kép forrása: http://www.studiolum.com/nm/hu/szabosamuel.htm
Emlékművek és kopjafák mellett használati tárgyakat is készített, például széket, korsót, vagy köztéri játékokat, címereket, iskolai tablókat. A képen látható megható felirat feleségének készített kopjafáján található a kesznyéteni temetőben.
Az elkészült munkák némelyikét Samu bácsi tanítványaival közösen készítette, akik közül van olyan, aki a mai napig gyakorolja a mestertől szerzett tudományát: többen asztalosnak tanultak és a szakmában dolgoznak. 1992-ben indult Samu bácsi vezetésével Sajóhídvégen fafaragó szakkör és nyári tábor, ahol az iskolai tablók is készültek. A szakkör továbbra is működik, a táborokra viszont az utóbbi években már nem volt keret.
Tanítványai, a faragó szakkör tagjai több rendezvényen részt vettek az általuk készített eszközökkel, például a Miskolci Operafesztiválon. 

További fotók Samu bácsi munkáiról:

https://picasaweb.google.com/109174957291787451790/2012AugSzeptSamuBacsiMunkaiKesznyetenSajohidveg




A fafaragás címszó a Magyar Néprajzi Lexikonban:
http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/2-10.html


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése