2012. július 4., szerda

Aratónap Gersztelyben

Szombaton, július 7.-án!

Aratás, aratókoszorú, arató- vagy kepebál - aratási szokások a Magyar Néprajz segítségével:
http://mek.niif.hu/02700/02789/html/59.html


Fotók a rendezvényről, Simán István polgármester beszámolója és a hivatalos plakát alább: 




2011. évben egy lelkes csapat állította össze településünk éves programját, mely végleges programtervet sok-sok beszélgetés és tervezgetés előzött meg. Szerettünk volna egy olyan tartalmas, egész települést megmozgató rendezvényt szervezni, mely hagyományteremtésként szolgálhat. Innen ered az I. GESZTELYI ARATÓNAP ötlete. Ez az esemény volt az, melynek köszönhetően településünk apraját – nagyját be tudtuk vonni úgy a szervezés folyamatába, mint a műsorok biztosításába.  Mivel, mint említettem hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg ARATÓNAPUNKAT, természetesen az idei év sem maradhatott ki. Az elmúlt hétvégén megrendezésre került a II. GESZTELYI ARATÓNAP, mely az oda érkező érdeklődők számára egész napos kikapcsolódást nyújtott.
 Rendezvényünket reggeli zenés ébresztővel nyitottuk, a településünk néptáncosai kísérték végig az aratókoszorú útját, majd visszaérkezve koszorúnkat megáldotta Molnár Ferenc Református Nagytiszteletű Úr és megszentelte Toldi Norbert Katolikus Tisztelendő Úr.
Megtisztelt jelenlétével és egyben védnöki szerepet vállalt Dr. Szabó Csaba miniszteri biztos Úr, aki ünnepélyes megnyitónkon röviden összefoglalta a mai mezőgazdaság helyzetét, beszéde után gazdafórumot tartott, mely fórumon az aktuális gazdaságpolitikai kérdésekről, a földtörvény változásairól tehettek fel kérdéseket a jelen lévők.
Vásári forgatagunkban mindenki kedvére falatozhatott, sőt az ökörsütés illatát megérezve meg is kóstolhatták a ritka finomságot.  Az aratás ünnepe nem múlhat el énekszó és tánc nélkül, meghívtuk a helyi néptánccsoportokat és a környező települések folklór csoportjait, hogy előadásukkal emeljék rendezvényünk színvonalát.
Azok, akik szeretnek főzni, maguk készíthették el az arató étkeket, így mérve össze tudásukat. Minden kedves érdeklődő kipróbálhatta a solymászást, az íjászatot, a gyerekeknek feledhetetlen élményt kínált az ugráló vár és a vidámparki körhinták. 
A technikai sportokat kedvelőknek motoros stunt bemutatót szerveztünk, mely bemutatóra több száz ember látogatott el. Fellépet a Miskolci Illés Emlékzenekar és SP, mely koncerttel zártuk ezt az emlékezetes napot.
Folyamatos programként egész nap megtekinthető volt a mezőgazdaságban ma használt munkagépek széles tárháza, melyet az érdeklődő gyerekek ki is próbálhattak.
Köszönetet kell mondanunk Simon István polgármester Úrnak, aki időt, energiát nem sajnálva programunk mellé állt. Meghívott vendégeink listáján szerepelt Felvidéki testvértelepülésünk Véke is, akik, mint minden évben, most is szívesen fogadták meghívásunkat. Köszönettel tartozunk településünk vállalkozóinak, anyagi és erkölcsi támogatásuk nélkül nem valósult volna meg rendezvényünk.
Jó hangulatú, tartalmas programot és hétvégét tudhatunk magunk mögött.
Jövőre is várjuk júliusban a kedves érdeklődőket!
                                                                                                                      Simon István
                                                                                                                       polgármester




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése