2012. május 16., szerda

Kitekint-gető I. - jelentés Tiszaadonyból, a Kecskesajt Fesztivál földjéről





A Beregben található Tiszaadonyban 1999.-ben indult az a szociális földprogram, melynek keretében kecskefarm és tejfeldolgozó lett kialakítva, mégpedig úgynevezett újszerű mezőgazdasági foglalkoztatást biztosításával.

bővebben alább:



A programot kecsketenyésztésre, szaporításra építették, majd családonként néhány (3-5) anyakecskét helyeztek ki. A résztvevők kitanulták az állattartás, fejés, tejfelhasználás csínját-bínját: a saját fogyasztáshoz szükséges ismereteket (kecsketej), a szaporulat értékesítésére, hízlalására vonatkozó tudnivalókat, a kötelező adminisztráció módját.
Folytatásként fejlesztették a saját fogyasztás, az önellátásra termelő rendszer megvalósítását további kecskék kihelyezésével (5-10 anyakecske családonként), megoldották a takarmánybeszerzést, kialakították a kecsketej termelő rendszerben folyó piaci értékesítését is.
Ám mindezen kezdeményezés hosszú távú biztosításához további fejlesztésre (3. alprogram) is szükség volt. Ezúttal egy központi telepen rendezkedtek be kecsketartásra: fejőházat és sajtüzemet alakítottak ki, megteremtették a pasztőrözés feltételeit, a terméket kiállításokon vásárokon mutatták be, ismertették meg a vásárlókkal. Így egy olyan termelőrendszert sikerült kialakítani, amelyben szakképzett munkaerő látta, és látja el a kecsketenyésztés és a kecsketej-feldolgozás különböző tennivalóit, mint például a szaporulat értékesítését, a tej feldolgozását, a sajtkészítést és –értékesítést. Utóbbit, a gomolya csomagolását saját csomagolásban viszik piacra!
A szakképzett sajtkészítők mellett több pásztort is foglalkoztatnak főállásban, és ami a legfontosabb, a programhoz csatlakozó helyi családok egy része számára állandó kiegészítő jellegű jövedelemforrás, míg másoknak fő bevételi forrást is jelent mindez. A leadott tejért havonta fizetnek, így átlagban családonként 40.000 Ft a bevétel (egyes családoknak ennek többszöröse is lehet).
Mindezen eredményeket, a közösségi kecskefarmot oly módon sikerült létrehozni a helyi önkormányzat és a helyi családok közös munkájával, hogy egyúttal az EU szigorú előírásainak megfelelő üzemet is sikerült létrehozni, és ami a legfontosabb, egy saját terméket, egy saját márkát: a TISZAADONYI KECSKESAJTot. Sőt, mindehhez egy rendezvény is kapcsolódik: tavaly augusztusban a Bereg-Feszt 2011. keretében rendezték meg a Kecskesajt Fesztivált Tiszaadonyban.
A jövőre nézve a szociális vállalkozás bővítését tervezik Lakatos József polgármester: még több rászoruló család bevonásával, többféle termékkel, a térségi termelés bővítésével, és a szociális szövetkezeti forma

További jó gyakorlatok a http://www.rtop.hu/helyigazdasag_jopeldak.htm oldalon tekinthetők meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése