2012. május 5., szombat

Batu kán Sajóhídvégen

Ki gondolná, hogy ilyen híres-nevezetes emberek, igaz világsztárok is járnak, jártak mifelénk? Pedig így igaz, Batu, a hatalmas Mongol Birodalmat megalapító Dzsingisz kán unokája a Sajóhídvég és Ónod közötti fahídon kelt át! Na de nem ám turistaként átutazóban, mint inkább a Tatárjárás legvéresebb ütközetére érkezett.
A mongolok Sajóhídvég közelében táboroztak, a Sajó-Hernád-Takta szögletében, és a sajóhídvégi híd mellett északon a Hernádon és a Sajón keltek át Berzék alatt, illetve Ónod és Sajópetri között, délen pedig Sajószöged felé. A magyar seregek Muhin és környékén, Ónod, Nagycsécs, Szakáld és Hejőkeresztúr közötti területen táboroztak.

A muhi csata 1241. április 11-én hajnalban kezdődött, és mint ismeretes, a magyar seregek szekérvárából alig tudott kimenekülni IV. Béla király. A „jégesőként” hulló nyilak, a kőhajító gépek és a menekülők irgalmatlan üldözése vérfürdőt eredményezett: a templomos lovagok és mesterük Montroyal Jakab, valamint több neves méltóság a csatában esett el: Mátyás esztergomi érsek, Ugrin kalocsai érsek, Gergely győri, Jakab nyitrai és Rajnald erdélyi püspök, Miklós szebeni prépost, alkancellár, Tomaj Dénes nádor, Serafil fia András országbíró, Rátót Domokos tárnokmester, Gutkeled Miklós horvát bán.Ki gondolná, hogy ilyen híres-nevezetes emberek, igaz világsztárok is járnak, jártak mifelénk? Pedig így igaz, Batu, a hatalmas Mongol Birodalmat megalapító Dzsingisz kán unokája a Sajóhídvég és Ónod közötti fahídon kelt át! Na de nem ám turistaként átutazóban, mint inkább a Tatárjárás legvéresebb ütközetére érkezett. A mongolok Sajóhídvég közelében táboroztak, a Sajó-Hernád-Takta szögletében, és a sajóhídvégi híd mellett északon a Hernádon és a Sajón keltek át Berzék alatt, illetve Ónod és Sajópetri között, délen pedig Sajószöged felé. A magyar seregek Muhin és környékén, Ónod, Nagycsécs, Szakáld és Hejőkeresztúr közötti területen táboroztak.

Forrás:
Takács Győző: Sajóhídvég története. Sajóhídvégi Széchenyi István Faluvédő és Faluszépítő Egyesület – Réviai Digitális Kiadó, 2006.
Wikipédia: Muhi csata szócikk. http://hu.wikipedia.org/wiki/Muhi_csata


további ajánlott irodalom alább:
További ajánlott irodalom:
Csorba Csaba: A Sajó-mezei csata (1241.), Ónod monográfiája (szerkesztette: Veres László, Viga Gyula), 2000. 65-86. oldal.
Katona Tamás: A tatárjárás emlékezete. Magyar Helikon, 1981.
Borovszky Samu: Zemplén vármegye és Sátoraljaújhely /Magyarország vármegyéi és városai sorozat/, 1905.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése