2013. július 15., hétfő

Kitekint-gető XI. - Biobrikett-készítés Toldon: Brikett papírból, faforgácsból, mezőgazdasági hulladékokból

Egy Miskolcon rendezett konferencián találkoztunk a biobrikett készítés módszerével. Mester Attila és Feldmár Nóra előadók beszéltek arról hogyan működik Toldon - az Igazgyöngy Alapítvány kezdeményezésére - a brikettkészítő manufaktúra. A biobrikett a téli fűtés problémájára kínál kézenfekvő, olcsó, hosszútávon fenntartható megoldást. Segítségével talán a falvak környéki erdők is megőrizhetőek maradnak.

 A toldi biobrikettnek két alapvető összetevője van, az egyik a papír amely amellett hogy maga is éghető ragasztóanyag feladata is van; a másik bármilyen mezőgazdasági hulladék: faforgács, kukoricatörek, szalma, napraforgószár, stb. Toldon az egyik fő nehézség a mezőgazdasági hulladék ingyenes beszerzése volt, a projekt ugyanis csak így tartható fenn hosszútávon ingyenesen. A megfelelő arányban összekevert alapanyagokat présformába teszik, összepréselik, majd szárítják.  
  Rövidfilm a toldi biobrikett programról


Az előadók elmondták: a legfontosabb a helyi problémákra a megfelelő léptékű helyben megvalósítható megoldást találni. Biobrikett ugyan a Tüzép-telepeken is kapható, ezeket nagy-teljesítményű ipari présgépekkel készítik. Nincs azonban feltétlenül szükség gépek vásárlásával járó nagyberuházásokra, meg kell és meg lehet keresni a helyi erőből megvalósítható helyi megoldást is.

Az Igazgyöngy Alapítvány honlapja:
http://igazgyongy-alapitvany.hu/alapitvany/biobrikett-program/

 A témában itt olvashatják az index cikkét:
http://index.hu/belfold/2013/05/20/mintafalu_a_vilag_vegen/

Itt pedig néhány házi megoldást láthatnak a brikettkészítésre:
http://www.youtube.com/watch?v=6ExAC_hNNIU
http://www.youtube.com/watch?v=zdS_SowS1Z8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése