2013. május 16., csütörtök

Szemiramisz függőkertje a KÉK-Sajó házatáján

Szemirámisz függőkertje?

Á, dehogy!

A miénk!


Pontosabban, mi is megcsináltuk!
Mert, akinek nincs megművelhető földje, az is termelhet egy kis ügyességgel!
A történet ott kezdődik, hogy nem mindenki kapott, kaphatott a projekttől szerszámot, vetőmagot. (Persze akik kaptak, azok is kiegészítették saját maguk!)
De aki nem kapott, elsősorban azért, mert nem volt olyan háztáji földje, amit megművelhetne. Ha nincs kert, akkor csináljunk! Ha nem megy vízszintesen, akkor legyen függőleges!
Az internetet böngészve, több ötletet is találtunk, (ennek itt lehet utánanézni: http://www.zoldenergiavilag.hu/fuggoleges-kert-pet-palackbol



   Az egyiket meg is valósítottuk! Igaz kicsiben, de hátha szaporodni fog!



Ha kíváncsi vagy a mintánkra, kattints a videóra! 


A videó angolul van, de a képek magukért beszélnek!


A miénk így sikerült:


Az első PET palackot a nyaka felett, ahol a teljes átmérőt eléri, elvágjuk. A kupakját kifúrjuk és a kupak felett is fúrunk két lyukat a felesleges víz elvezetéséhez. A következő öt palack alját levágva, megtöltjük földdel és egymás fölé helyezzük, így építve meg a tornyot.
A
palacktornyot dróthálóhoz, az épület falához, vagy egy vastagabb karóhoz dróttal rögzítjük, hogy el ne dűljön. A hetedik palack ismét egy tölcsér, de ebbe már föld nem kerül. Ebbe a tölcsérbe kerül az utolsó palack, aminek szintén levágjuk az alját és a kupakján lukat fúrunk! (Figyelem! Csak az első és az utolsó palackon van kupak és az is ki van lukasztva!) Nagyon fontos, hogy az egy toronyban lévő palackok egyformák legyenek! 

Az utolsó palack, az öntöző palack! Ezt elegendő vízzel feltölteni, de a víz szűrése és lassabb, egyenletesebb lecsepegése érdekében érdemes az aljára homokot tenni! A palackok oldalába vágott „zsebecskékbe” ültessünk az előnevelt palántákat. Magot nem célszerű beültetni, mert előfordulhat, hogy a palack belsejében hajt ki és egy idő után már nem tud abban növekedni. Elsősorban futó növényekkel érdemes kezdeni (bab, borsó, uborka), de paprika, paradicsom, földieper, vagy akár virág is beültethető.

A gondozása kis figyelmet igényel. Arra kell figyelni, hogy a legfelső palackban mindig legyen víz. Kapálni, ásózni nem kell! Ha letermett a torony, szét lehet szedni, a földjét frissíteni, újra összerakni és újra beültetni.


Jó munkát, eredményes kísérletezést!
Várjuk a beszámolókat, kinek milyen tapasztalatai vannak a saját tornyaival!

513shmsz@indamail.hu


Alább egy ismeretterjesztő cikk a legendás Szemiramászról, ha már ő tettük meg cikkünk névadójává:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése