2013. április 17., szerda

Szépségápolás a konyhából



Tasi Judit kozmetikus, az alsózsolcai nőnapi rendezvény vendége elmondta, hogy amikor ő tanulta a szakmát, még nem volt elfogadott a természetes kozmetikumok használata, a nyugatról behozott krémek voltak a divatosak szakmán belül is. A kozmetikus mesterek krémreceptjei titkosak voltak. A jól bevált konyhai technikákat a mai napig érdemes elsajátítani és alkalmazni, hiszen ezek illat- és adalékmentesek, s nem utolsósorban elérhető áron megoldható az alkalmazásuk.
Ajánljuk minden konyhában ténykedőnek, hogy néha csípjen el az alapanyagokból és kényeztesse bőrét az alábbi tanácsok alapján!
Minden arcápolás kezdő lépése az alapos arctisztítás, melyet radírozás, majd pedig a táplálás követ. 

Forrás: http://napidoktor.hu/cikk/80.19231/Krem-szaraz-borre-hazilag

Az arcbőr megtisztítása a szennyeződésektől mindig az első és legfontosabb lépés, ha ápolni szeretnénk bőrünket, amit a mindennapok során rengeteg ártalmas „inger” ér. Mivel arcunkat soha nem takarjuk, fedjük el semmivel, a por, a szmog akadály nélkül, nagy mennyiségben lepi el azt.  Ezért fontos, hogy a tényleges bőrápolás már tiszta felületen történjen, hiszen nem lehet cél a káros szennyeződéseket még mélyebbre juttatása. A letisztítás tehát történhet teával (főzzünk bátran fekete-, zöld-, esetleg gyógyteát a szokásos módon), melybe száraz bőrűeknek ajánlott pár csepp tejet, tejszínt tenni, zsíros bőrűeknek pár csepp citromlé hozzáadása javasolt.
Az arcradír (peeling) funkciója a szarukoptatás, amivel bőrünket arra késztetjük, hogy termelje az új, fiatalabb hámsejteket, és a hatóanyag bejutásának útja könnyebb legyen. Peelingezni nem kell, és nem is ajánlott minden nap, heti egy alkalom elegendő. Gyakorlatilag minden apró szemcsés, a kamrában fellelhető alapanyag megfelelő: tengeri só, zabpehely, zabkorpa, kukoricadara, kristálycukor és akár a kávézacc is. Ezeket keverjük olívaolajos (de a napraforgóolaj is jó!), vagy joghurtos alapba, attól függően, milyen típusú a bőrünk, előbbi száraz, utóbbi zsíros bőrűeknél ajánlott. A durvább szemcsés alapanyagokkal radírozhatjuk a testünket, vagy sarkunkat, könyökünket.
Tápláló pakolást szinte bármiből készíthetünk, a tojás is nagyon hasznos alap: száraz bőr esetén a tojássárgája, zsíros bőrnél a fehérje habbá verve lehet a bázis. Ezekbe tehetünk  mézet, pirospaprikát (a kevésbé érzékeny bőrűek akár csípőset is – ez esetben legalább másfél óráig nem érdemes társaságba menni!). A fehérjébe kerülhet reszelt uborka, reszelt alma és szinte bármilyen friss gyümölcs (használjuk zsíros bőr esetén), a sárgáját keverjük ki mézzel, pici olajjal (száraz bőrűek használják). A kamaszkori pattanások ellen élesztőpakolással érhetünk el szép eredményt: keverjük el kevés tejjel, majd hagyjuk bőrünkön negyed óráig. A maradék, fel nem használt élesztőt pedig nyugodtan elfogyaszthatjuk, rengeteg B vitamint tartalmaz!

Kapcsolódó, ajánlott oldalak:





Alább egy rövid összefoglaló olvasható az alsózsolcai rendezvényről:
 

Az alsózsolcai családok asszonyaiban még év elején megfogalmazódott, hogy első közösségi rendezvényként szeretnének egy Nőnapi eseményt. Hosszas szervezés után szép számmal jöttek el a csinos nők egy olyan alkalomra, ami róluk szólt s általuk lett emlékezetes.
A stáb és néhány szívükhöz közel álló közkedvelt, településen élő nő is meghívást kapott.  A változatos program magában foglalt például aerobic-edzést, fodrász és kozmetikus szakemberek egyéni és általános tanácsadását hajviseletről, sminkről. A fárasztó mozgás, szépülés után mesemondó szórakoztatta a jelenlévőket. A fellépő hastánc duó műsora után a résztvevők is kedvet kaptak a tánchoz.
 Köszönet a Művelődési Ház vezetőségének, hogy támogatásukkal megvalósulhatott a program valamint mindenkinek, aki önkéntesen és ellenszolgáltatás nélkül munkát, időt fektetett abba, hogy egy kellemes délutánt, estét együtt tölthessen a csapat! Külön köszönet a finomságokért, amit résztvevők magukkal hoztak!
Tasi Judit kozmetikus olyan olcsó és praktikus tanácsokat osztott meg a résztvevőkkel, hogy úgy gondoltuk mások is szívesen olvassák majd.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése