2013. március 7., csütörtök

KÉK-Sajó portrék II. - Victor Anna





Köszönöm a blog szerkesztőinek a kérését a bemutatkozásra. Sok szempontból írhatnék életemről. A támogató szolgálat kérése nyilván meghatározza, hogy kiemelve is írjak azokról a dolgokról, amik miatt közel áll hozzám ennek a szolgálatnak a programja.

Bemutatkozásomat azzal kezdhetem, ami feltétlenül meghatározta az életemet. Lelkész családba születtem és sok testvéremmel együtt egy kis hegyi faluban, Hejcén nőttem fel. Mai napig is nagyon szeretek falun élni, nem tudnám elképzelni a városi életet. Szeretem a falu közvetlenségét, szeretem, amikor az emberek nem csak elmennek egymás mellett, hanem lépten-nyomon meg lehet állni, beszélgetni, tudom, hogy kik mellett megyek el, kinek milyen örömei, vagy éppen szomorúságai vannak. Szemléletemet feltétlenül formálta, hogy szüleim élete nem az anyagiak körül forgott, bíztak abban, hogy Isten gondoskodik azokról, akik ezt Tőle kérik, és komolyan veszik az Ő szavát. A mellett, hogy nagyon sokan voltunk testvérek, a nagy asztalunknál mindig ült még két-három gyermek a faluból, akikről a szüleik nem gondoskodtak. Édesanyám rendszeresen küldött egy, egyedül élő és alkoholista bácsinak kis lábaskában ebédet, mert különben éhen halt volna, naponta küldött velem tízórait egy szegény, cigány osztálytársamnak, amit akkor volt szabad betenni a padjába, ha már mindenki kiment. Édesapám a Bibliából olvasott arról, hogy Isten könyörületes, édesanyám pedig az életével tette ezt. A fiuk felnőttek és Isten kiformálta életüket, olykor hazalátogatva szüleimet is meglátogatják, beszámolva szépen alakuló életükről, az alkoholista bácsi idősek otthonába került és gyönyörű józan életet élt.

Tudtam, hogy szegények vagyunk, azonban ezt soha nem így éltem meg, mert édesanyám, úgy mond a semmiből is tudott valami finomat varázsolni, s ha az akkor még olcsó főzelékre nem került feltét, utána mindig volt vagy palacsinta, amit szódával és csak pár tojással kevert be, vagy valamilyen kelt tészta, mint szilvás lepény. Nyaralásra sem nagyon gondolhattunk, de nem éreztük a hiányát sem, hiszen bejárhattuk a hegyeket, e környékbeli várakat, nagy gyalogtúrákat tettünk. A társaságban meg soha nem volt hiányunk, a faluból mindig nagy gyereksereggel játszhatunk, egy nagyon biztonságos és szabad világban.

 Boldog gyermekkorra emlékszem vissza. Iskola csak a szomszéd faluban volt, erről nem sok jó élményem volt. A múlt rendszerben sokszor szégyenítettek meg, mert hittünk Istenben. Utólag tudom, hogy ettől csak határozottabb lettem abban, hogy amit hiszek, vagy gondolok, azt vállaljam is.


Folytatás alább!



A lelkészi hivatás választásával kapcsolatban, igazán mondhatom, hogy nem az én választásom volt. Visszahúzódó természetemből kifolyólag inkább tiltakoztam barátaim és vallástanárom ötlete ellen. Végül Istentől kérdeztem esti imádságomban, s Ő másnapi Igében a következőt mondta: „elválasztván a Krisztus evangéliumának a hirdetésére.” Ha ezt nem az esti imádság után olvasom, akkor biztos, hogy nem gondoltam volna a lelkészi hivatásra, de ezek után egyértelmű volt számomra Isten válasza. Most már tudom, hogy Isten a számomra ugyan nem könnyű, de nagyon jó és szép utat adott. Életünkben mindig jó lesz abból, ha Istenre hallgatunk és rábízzuk életünket.



Első szolgálati helyem lett Ónod, s azóta is itt szolgálok. Nagyon megszerettem a gyülekezetet, és az egész falut, sok kedvességgel, segítő szándékkal fogadtak, megszerettem a falut lakóival, történelmével együtt.

Szolgálatomban azt tartom a legfontosabbnak, hogy az emberek megismerjék Isten szeretetét, azt a szeretetet, hogy Ő nem vetett el bűneink miatt, hanem megváltott és meg akar tisztítani minket minden bűntől és új életet, új lelkületet akar adni nekünk. Fontosnak tartom, hogy erről ne csak beszéljünk, hanem a mindennapi életünk eseményein keresztül hitelesen éljük meg. Mindig közel álltak hozzám a gyerekek! Ez meglátszik gyülekezetünk sok gyermek programjában is. Sokszor tartunk különféle klubokat, különösen ünnepekhez kötve, de a nyarat is kihasználva igyekszünk a napközis hetet is minél több gyermek számára elérhetővé tenni. Presbitereim a templomkertet a „szeretethídja” játszókert beépítésével tették gyermekbaráttá. Itt talált otthonra a baba-klub, ahova több mint húsz család kapcsolódott be és egyre több szimpatizánsunk van a faluból is. Szeretnénk az édesanyáknak lelki segítséget adni, s emellett szakemberek segítségét is kérjük a gyermekek testi, szellemi és lelki neveléséhez. Itt mind a gyesen lévő kismamák, mind a kicsi gyermekek közösséget találnak.

Isten Igéje arra tanít, hogy „egymás terhét hordozzátok, és úgy töltsétek be a Krisztus törvényét”, azaz a szeretet törvényét. Sokan keresik ma világunkban a maguk boldogságát. A pszichológia tanítja, hogy szerezz örömet másoknak, segíts a másik embernek, és a szervezetedbe beindulnak a boldogság hormonok. Régi bibliai igazság ez: „Aki másokat felüdít, maga is felüdül” Kívánom, hogy mindenki, aki részt vesz a támogató szolgálaton keresztül másoknak való segítségnyújtásban, tapasztalja meg saját életében ennek az igazságát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése