2013. január 25., péntek

KÉK-Sajó portrék I. - Rontó Béla
Jó példaként szeretnék bemutatni Klárinak, kesznyéteni mentorunknak a férjét Bécit, vagyis Rontó Bélát. Béci 2008-ban szerzett minősített hegesztő végzettséget egy tiszaújvárosi tanfolyamon. A tanfolyam végzése közben már tudta, hogy lesz ugyan papírja, de ez a papír nem elég arra hogy olyan minőségi varratokat készítsen, amelyek röntgen alatt is megállják a helyüket. Magyarul, ez a tanfolyam nem igazán biztosít gyakorlatot a hegesztés terén. 

Béci hazament frissen szerzett papírjával, és úgy döntött, hogy vesz egy argon védőgázas hegesztő gépet (AWI inverter). MÉH-telepekről szerzett különböző csöveket és szögvasakat, majd egy évig csak otthon gyakorolt. Közben azért eljárt próbamunkákra is felvételizni. Tudta hogy nem fogják felvenni, de miután elutasították, megkérte a mestert, mondja meg, mi volt a hibája, és elkérte a rossz munkadarabokat is. Az így kapott visszajelzéseket aztán otthon hasznosította.

2010-ben aztán egy sikeres próbamunkát egy angliai munka követett. Azóta már Németországban dolgozik. Körülbelül egy hónapot tölt kinn, azután legalább ennyit itthon van. Azt mondja: nem bírná a családja nélkül ennél tovább. Ugyanakkor ezzel a beosztással is, a magyar viszonyokhoz képest szuper fizetést kap. 

Béla, köszönjük a beszélgetést!

Béci és Klári

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése