2012. augusztus 3., péntek

Csikóbőrős kulacs, forgács a kocsmacégéren, szóváltás a "Hernád-parti Tusculanumban" - Csokonai-anekdoták Gesztelyről


Gesztelyi élmény ihlette a "Szerelemdal egy csikóbőrös kulacshoz" című Csokonai-verset - az egyik helyi anekdota szerint. Csokonai, aki gyakran tartózkodott Puky István "Hernád-parti Tusculanumában", egy ízben kifogásolta, hogy a közeli regálé kocsma cégérét egy marék faforgács díszítette. A különös észrevétel nyomán végül kulacs került a cégérre - ehhez íródott a költő verse.
A költemény - Funtek Frigyes előadásában - és további történetek alább:



De több más érdekes történet is kötődik Csokonai Vitéz Mihály gesztelyi tartózkodásához.
Az egyik rosszmájú történet szerint nem csak barátjához, hanem annak feleségéhez, Darvas Annához is "szoros" szálak fűzték Csokonait.
Egy másik anekdota szerint - bár az irodalomtörténészek ezt vitatják - Csokonai gyakran találkozott a jó borokat szintén kedvelő Lavotta Jánossal, a hegedűművésszel, akik között  szóváltás alakult ki: egyikük a másik "tilinkozását és hamis éneklését", míg a másik a cincogást nem tudta elviselni - olvashatjuk Jókai Mór novellájában, amelyben a gesztelyi történetet a Dunántúlra helyezi át.
A már elveszett "Gesztelyi-kódex" pedig arról nevezetes, hogy Csokonai több "radikális" művét tartalmazta.

Forrás:
Simon István - Kőrösi László: "terra Keztel in Comintatu de Zemlen", Gesztely, 2011.
Szilágyi Ferenc: A tények és a képzelet (Négy Jókai-mű forrásáról és  írójuk alkotói módszeréről), Itk., 1975./3., 318-333.o.
Szilágyi Ferenc: Észrevételek és kiegészítések Kilián István Közléséhez, Itk, 1979./5-6., 608-618.o.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése