2012. december 15., szombat

Gesztelyi fejlesztések

Az idén nyáron két, regionális pályázati alapból finanszírozott infrastrukturális projekt is útjára indult: egyrészt a belterületi csapadékvíz elvezetését, másrészt a két évvel ezelőtti árvízben megsérült utak felújítását célozva.

Forrás: https://picasaweb.google.com/gombigame/Arviz201005MiskolcBocsGesztely#5473827413874755522


 A projektekről bővebben alább:


Gesztely belterületi csapadékvíz elvezetése I. ütem” - ÉMOP-3.2.1/D-11-2011-0044;
Gesztely Község Önkormányzata „Gesztely belterületi csapadékvíz elvezetése I. ütem” 212.449.407 Ft összköltségvetésű projekt megvalósítására, 201.826.936 Ft, vissza nem térítendő támogatást nyert el az Új Szécsényi Terv, Észak - Magyarországi Operatív Program keretén belül a „Helyi és térségi jelentőségű vízvédelmi rendszerek fejlesztése” tárgyú felhívás keretében.

A projekt célja a település környezeti állapotának javítása, a helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése. A fejlesztés rövid, közép és hosszútávon is garantálja a csapadék/belvíz biztonságos elvezetését az érintett területekről a külterületetek veszélyeztetése nélkül, ezáltal csökkentve a település vízkároktól való veszélyeztetettségét.
A községben az elnyert támogatásból elsősorban a település északi területének csapadékvíz elvezetése kerül megvalósításra a Petőfi Sándor és a Vásártér utcákkal határolva. Ezen területen a csapadékvíz elvezető csatornák öt helyen közvetlenül a Hernád folyóba csatlakoznak. A munka során a belterületi csapadékvíz elvezetése a külvizek távol-tartásával, egybefogadóba történő bevezetésével és övárok létesítésével történik meg.
A  természeti környezet állapotának javításával és az egységes településkép kialakításával hátteret teremthetünk az általános vállalkozási és életfeltételek javításához, az “élhető” település kialakításához.

A munkálatokat a kivitelező 2012. 07.01. megkezdte. A tervek szerint a munkálatok 2013.09.30. befejeződnek és a területek átadásra kerülnek.

 
Településrekonstrukció Gesztelyen – ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0030
2012. augusztus 2-án lépett kivitelezési szakaszába a projekt, amelynek eredményeként helyreállításra kerülnek Gesztely Község 2010-es árvíz során megsérült utcáinak burkolatai.

Mint tudjuk, Gesztelyben jelentős károk keletkeztek a vízelvezető rendszerben és a település utcáiban a 2010. júniusában a heves esőzések miatt bekövetkező árvíz során. A Hernád folyó vízállása ekkor 50 cm-el haladta meg az eddig mért legmagasabb értékeket. A községben a Hernád folyó áradása következtében a község közigazgatási területén szükségessé vált az árvíz elleni védekezés. A védekezést az Önkormányzat dolgozói, a település közmunkásai, önkéntesek, valamint a rendőrség és a Honvédség tagjai végezték. A védekezési munkálatok során kb. 45.000 db. homokzsákból építettek ideiglenes védműveket, valamint szivattyúzást végeztek. A védekezési munkálatokat az indokolta, hogy a megáradt Hernád folyón újabb árhullám vonult le, amely szintje meghaladta a LNV-t. A település Hernád folyótól nyugatra eső része víz alá került, ahol lakóingatlanok károsodtak, innen június 3-án 13 főt kellett kitelepíteni. Továbbá a veszélyeztetés miatt 14 fő kitelepítése történt meg a Malom utcából is. A víz levonulásával szükségessé vált a megrongálódott épületek, utak, árkok, átereszek helyreállítása, valamint fertőtlenítés zajlott. A védekezési munkálatok során az átlagosnál nagyobb terhelésből adódóan az önkormányzat tulajdonában lévő utcák közül a Kossuth, Posta és a Kassai utcák jelentős mértékben károsodtak, az útpadkák és az aszfaltozott útfelület nagymértékben kikátyúsodott. A védekezésben részt vevők teherautói és szállító járművei miatt az általános iskola sportpályája részlegesen károsodott.
A mostani fejlesztés célja, a község árvíz során megrongálódott útjainak korszerűsítése az élhető környezet kialakításáért.
A kivitelezési munkálatok során a Kossuth, a Posta, a Malom és a József Attila utcák felújítására, buszforduló korszerűsítésére valamint - 30 %-ban - a csapadékvíz elvezetés megvalósítására kerül sor. A megvalósulást követően a településen felújított utak a hétköznapi élet megkönnyítését, a vízelvezető rendszer pedig a csapadék lehető leggyorsabb befogadóba történő elszállítását hivatott ellátni.
A projekt tervezett befejezési dátuma 2012. október 30. „Településrekonstrukció Gesztelyen” című ÉMOP-3.1.2/E-11-2011-0030 azonosító számú felhívására sikeresen pályázva az önkormányzat 73.114.065.-Ft összköltségvetésű projektből 69.458.361 Ft támogatást nyert el a beruházás megvalósításához.

forrás: http://www.gesztely.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése