2012. november 7., szerda

"Nyolcvan liter babom van!"

Vigyázat, a kép nem csak illusztráció!


Még márciusban történt, hogy Arnóton járva, belecsöppentünk a helyi szociális földprogram indításába. Bárki kérdezheti: Mibe is? Mi is ez? Hát nézzük sorjába! Azt mindenki észreveheti, hogy a szociális támogatások köre, mértéke egyre szűkül, a rászorulók száma viszont épp ellenkezőleg. Az önkormányzatok anyagi forrásai is végesek. Hogyan segítsen akkor egy település a legrászorultabbakon?  Arnót, mint sok más borsodi település szintén nem dúskál az anyagi javakban. A legrászorultabbak helyzetét az is nehezíti, hogy házaik mellet alig-alig van megművelhető telek, kiskert, ráadásul a földje is nagyon rossz, homokos, agyagos. Mégis volt, aki fáradságot nem kímélve, belefogott a művelésébe. Talán éppen ez a lelkes, bár kevés eredménnyel kecsegtető próbálkozás adta az alapötletet a település alpolgármesterének, Hegedűs Sándornak, hogy azoknak, akik hajlandók művelni, ingyenesen biztosítsanak az önkormányzat tulajdonában lévő földterületből. A település határában volt is - részben egy START programhoz - hasznosítható terület. 
 Az ötlet és a föld még kevés lett volna a megvalósításhoz, hiszen a képviselőtestület jóváhagyása és a földet művelni akarók nélkül csak ötlet maradt volna. Mint minden döntés, ez sem született meg könnyen. De számba véve érveket, véleményeket, érdekeket, értékeket, végül is zöld utat kapott a lehetőség. Kimérhető az igénylőknek 700-700 m2 földterület, amit Hegedűs Sándor ki is mért, majd pedig később sorsolással dőlt el, ki melyik parcellát művelheti.
 A lakosság számára meghirdetett tájékoztatón már programunk is képviseltette magát igaz, leginkább érdeklődő kíváncsisággal. Már itt kiderült, komoly érdeklődés mutatkozik a "szociális föld" iránt. Végül 17 család kezdte meg a munkát. Nem volt könnyű dolguk, mert a föld - bár mélyszántása megtörtént - gyomos, tarackos maradt az előző év művelése után. 
 Hogy az indulás kicsit könnyebb legyen, dr. Üveges István polgármester kezdeményezésére, a testület családonként 6000 Ft előleggel segítette a vetőmagok beszerzését.                                                                                                                         
Elindult a munka, a talaj-előkészítés, a veteményezés, palántázás. Kinek jobban, kinek szebben sikerült, de hogy senki ne csüggedjen el, már a kezdetektől folyamatosan nyomon követte az "ötletgazda" és a testület is a munkálatokat. Akit kellett - ők voltak kevesebben - rábeszéléssel, tanácsokkal is segítettek a nehézségeken túljutni.  A többség a kedvezőtlen időjárás ellenére, szép eredményeket ért el. A burgonya, a paradicsom, a bab, a zöldségfélék a száraz nyár ellenére hoztak legalább annyi termést, ami a családok számára biztosítják az alapvető készletet. Büszkén számoltak be sikereikről és kivétel nélkül folytatni szeretnék a programot. Sőt! Az elért eredmények többeket arra sarkallnak, hogy jövőre ők is éljenek a lehetőséggel.
 Az önkormányzat szeretné a vízügyi igazgatóságnál megszerezni az engedélyt egy kút létesítésére is.
 A program biztosan folytatódik jövőre is, hiszen az idei résztvevők is azt mondták: "Legalább ennyink legyen! Csinálni fogom, Hát persze!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése