2013. március 30., szombat

Ősi technikák nyomában V. - hímes tojás

A húsvéti ünnepkör talán leglátványosabb eleme a hímes tojás, amelynek elkészítéséhez több hagyományos módszer is kapcsolódik. Azon nem kell csodálkoznunk, hogy ennek is meg van a maga pogány időkre visszanyúló előzménye, hiszen sok más - mára alapvető kereszténnyé lett - ünnepre igaz mindez.
De hogyan is lehet elkészíteni a húsvéti tojásokat, milyen módon, milyen technikákkal készültek és készülnek a hímesek?


A kép forrása: http://www.mezesbabos.hu/kepek/3_tojas.jpg

Érdemes tudni, hogy a magyar hímes tojások legfőbb jellegzetessége a tojásfelület mértani felosztása. A tojások osztókörökből állnak, a díszítmények ezekre az osztókörökre épülnek, vagy ezek metszéspontjaiból indulnak. A legjellegzetesebb hazai felosztás a nyolcmezős osztófelület. 

A különböző fajtákról alább: 



Viasszal írt tojás
Lényege, hogy a forró méhviasszal íróka segítségével mintát írunk a tojás felületére. Forrósítsuk fel a méhviaszt, ebbe mártogassuk az írókát, így vigyük fel a mintát a tojásra. Ezután tegyük langyos festékfürdőbe a tojást, így a viasszal letakart részt nem fogja be a festék. Festés után le kell olvasztani a viaszt (pl. sütőben, papírtörlőre fektetve), alatta látható marad a tojás eredeti színe, ez adja a mintát. Miután kivettük a sütőből, alaposan töröljük át. Zsírral vagy olajjal átdörzsölve szép fényes felületet kapunk. Berzselt tojás
Berzselt vagy levélrátétes tojást sokkal egyszerűbb készíteni, ráadásul roppant szórakoztató is. Különleges formájú, fiatal leveleket gyűjtsünk hozzá, már e kis természetjárás miatt is megéri! Benedvesítve simítsuk fel a tojásra. Ezután nejlonharisnyából hasítsunk ki egy tenyérnyi darabot, ezzel szorosan vonjuk be a tojást. A lényeg, hogy rögzüljön a tojáson a levél. A harisnya végét alaposan kötözzük be. Ezután következhet a festékfürdő. A kívánt szín eléréséig áztassuk benne. Ha elég szorosan rögzítettük a harisnyát, a levelek alá nem tud befolyni a festőlé, így a nyomat ott marad a héjon.

Gömöri díszítés

A gömöri díszítés lényege, hogy a felvitt viaszt nem kaparják le a tojásokról, épp ezek adják a mintázatot. A tojást előre fessük be, de hagyhatjuk natúr színűre is, vagy ecettel lemarathatjuk, így világosabb lesz. A tojásra fogpiszkálóval vigyük fel a viaszt. Jellegzetes gömöri díszítőelem a cseppforma, ezt úgy lehet felvinni a tojásra, hogy kicsit elhúzzuk a felületen a fogpiszkálót. Mikor elkészültünk, hempergessük aranyporba a tojásokat, majd töröljük át. A por csak a viaszba ragad bele, ez ékesíti a tojást!

Karcolt tojás

Karcolt tojások készítéséhez is már megfestett tojásokra lesz szükség. Valamilyen karcoló eszközzel (pl. vastagabb tű, szike) kaparjuk le a festéket ott, ahol szeretnénk. Készíthetünk vastagabb vagy vékonyabb vonalakat, egész finom mintákat, színátmeneteket is. Ez a technika is az egyszerűbbek közé tartozik, megéri kísérletezni!

További fajták:
Kalocsai pingált tojás

Áttört tojás

Előkészítése:
Van, aki egyszerűen csak megfesti az előzőleg megfőzött tojást, ám sok helyen ma is kifújják azokat, mielőtt díszítenék. Először is a tojás belsejének eltávolításához egy-egy apró lyukat kell fúrni a tojás mindkét végén, vigyázva arra, hogy mindeközben ne törjön össze a tojás! Érdemes ehhez gombostűt használni, de hasznos segítség lehet egy darab finomszemcsés csiszolópapír is: az ujjak köré csavarva ezzel óvatosan addig kell dörzsölni a tojás mindkét végét, amíg annyira elvékonyodik a héja, hogy könnyedén át lehet szúrni. Ezután a tojást a szájhoz szorítva erős fújással szokás a tojás fehérjét és sárgáját eltávolítani.
Ezt követően langyos vízzel óvatosan kell kimosni a belsejét, majd hagyni kell száradni

A tojás színezhető különböző zöldségek segítségével is:
- vöröshagymával főzve vöröses-narancssárga,
- lilahagymával lila,
- vöröskáposztával kék,
- kurkumával naranccsal sárga,
- csipkebogyóval rózsaszín,
- kávéval barna,
- spenóttal zöld,
- paprikával narancssárga szín érhető el.



Ajánlott link:
A húsvéti ünnepkörről és húsvétról a Magyar Néprajzi Lexikon portálja:

Forrás:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése