2012. október 18., csütörtök

Égig érő paradicsom? - A berzéki fóliasátorban jártunk


Égig érő paszulyt nem, paradicsomot viszont igen, legalábbis majdnem égig érőt, saját szemünkkel láthattunk ma! De nem ám a mesék országában jártunk, nem is ettünk varázsgombát - csak utánajártunk a dolognak a Berzék határában elterülő, Bőccsel szomszédos kertészetben.

 
A kertészetben leginkább paprikát és paradicsomot termelnek, de borsó, retek, kukorica is van. A kertészet látja el a helyi napközi konyháját, de eladásra is jut (helyiek, és kereskedők is vásárolnak).
A kertészetben jelenleg 15 fő dolgozik – START közmunkaprogram. Miután nem vált be a korábban alkalmazott gyakorlat, amikor is csak képzett kertészek álltak alkalmazásban, újabban „komplex brigád” dolgozik: 6-8 kertész, 2-3 segédmunkás, rajtuk kívül továbbá villanyszerelő, fűtésszerelő, lakatos vagy ács dolgozik, hiszen az automatizált technológia (PLC vezérlés) megkívánja a műszaki szakemberek alkalmazását is. (A tetőszellőztető berendezés mellett klíma- és locsoló-berendezés, hő- és szélsebességmérő, illetve vegyszeradagoló berendezés is része a rendszernek.)
A berzéki fóliasátor 2006-2007-ben épült meg uniós támogatással a Regionális Operatív Program (ROP-3.2.2) Sajótér foglalkoztatási projektjének keretei között. A programban Berzék Önkormányzata mellett a Berzék Községért Közalapítvány és a Tokaji Szakképző Iskola vett részt: a 18 hónap alatt 40 főt képeztek 6 településről, a tanulást választó hátrányos helyzetű lakosokat, akikből kertészek és dísznövénykertészek váltak. Közülük csak kevesen tudtak elhelyezkedni a szakmában, és nem vált be az az elgondolás sem, hogy a helyiek saját fóliasátrakat fognak majd építtetni a kertészeti nagysátor mintájára. Hiába, ez mégsem egy tündérmese! Egyéb gondok is vannak: az UV-álló fólia 4 évet bír, aztán cserélendő (idén 7 éves már), a 6 millió forintos beruházásra jelenleg pályázati forrást keres az önkormányzat. A Start munkaprogram folytatásához is újabb pályázatra van szükség.
A paradicsom és a paprika azonban a jelek szerint nem csak szép, de finom is!


További fotók a fóliasátorról:
https://picasaweb.google.com/109174957291787451790/2012OktoberBerzekiFoliasator




Köszönjük Farkas Lászlónak, Berzék polgármesterének a közreműködést!
  

Alább a Miskolci TV tudósítása a projekt zárásakor:


http://c.minap.hu/mivid.php?ext.a13913
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése