2012. szeptember 27., csütörtök

Ősi technikák nyomában III. - Jégverem: Dédszüleink fridzsidere

Ha belegondolunk, hogyan is tárolhatták az élelmiszereket őseink, 200-100, vagy akár 50-60 éve, a szárítás, aszalás, füstölés, pácolás mellett a tájékozatlanabb versenyzők talán a frigóra/frizsiderre/hűtőszekrényre gondolnak, a tapasztaltabbakban valószínűleg felvetődik a jég, a hűtés jégveremben való módja. A jég jelentőségével kapcsolatban az irodalomtanárok és a könyvbarátok talán Gabriel Garcia Márquez Száz év magány című regényének a vásári csodák világában játszódó jégnézős esetét citálnák elő. 

Kép forrása: http://valyog.uw.hu/gh.htm#j%C3%A9gverem
De hogyan is működött mindez például Sajóhídvégen? 
"Télen a falu fogatos gazdái jégdarabokkal meghordták, melyeket a Hernád befagyott jegéből vágtak. Teteje vastag náddal volt beborítva, a jó hőszigetelés biztosítására."
A faluban három ilyen jégveremre emlékeznek vissza: az egyik a jegyző udvarán állott a lakosság szolgálatában (a hús hűtése mellett betegek számára és halottak hűtésére is használták), a másik a mészárszék mögötti udvaron, a harmadik pedig a kocsma udvarán, sör és hús hűtésére fenntartva.  

Forrás: Takács Győző, Sajóhídvég története, 2006.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése