2013. január 27., vasárnap

Megnyitó - EGT/Norvég Civil Támogatási Alap


2013. február 12-én nagyszabású nyitóeseménnyel indul a második EGT/ Norvég Civil Támogatási Alap. Ebben az évben – első körben – különböző témakörökben kis és makroprojektek, valamint egyéni ösztöndíjas tanulmányutak támogatására lesz lehetőség.
Az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap átfogó célja, hogy „segítse a magyarországi civil társadalom fejlődését, valamint erősítse részvételét a társadalmi igazságosság, a demokrácia és a fenntartható fejlődés alakításában”. A támogatók döntése értelmében ezen belül az Alap kiemelt figyelmet fordít a kisebbségi jogokra (etnikai, vallási, nyelvi, valamint szexuális orientáció alapján), a jó kormányzásra és átláthatóságra, a rasszizmus és az idegengyűlölet elleni harcra, a megkülönböztetés és a társadalmi egyenlőtlenségek, a szegénység és kirekesztés elleni fellépésre valamint a nemek közti egyenlőségre, beleértve a nemi és családon belüli erőszakot. Mindennek érdekében az Alap az alábbi témakörökben kidolgozott projektekhez nyújt támogatást:
· emberi jogok és demokrácia;
· női jogok és esélyegyenlőség;
· szervezet- és közösségfejlesztés;
· ifjúsági- és gyermekügyek;
· környezetvédelem és fenntartható fejlődés;
· jóléti szolgáltatások társadalmilag sérülékeny csoportoknak;
· társadalmilag sérülékeny csoportok megerősítése (fókusz: roma integráció).



Bővebben:  http://okotars.hu/Norveg%20Civil%20Tamogatasi%20Alap%20megnyito
 
Meghívó: http://okotars.hu/sites/default/files/meghivo_ncta_megnyito.pdf


2013. január 25., péntek

KÉK-Sajó portrék I. - Rontó Béla




Jó példaként szeretnék bemutatni Klárinak, kesznyéteni mentorunknak a férjét Bécit, vagyis Rontó Bélát. Béci 2008-ban szerzett minősített hegesztő végzettséget egy tiszaújvárosi tanfolyamon. A tanfolyam végzése közben már tudta, hogy lesz ugyan papírja, de ez a papír nem elég arra hogy olyan minőségi varratokat készítsen, amelyek röntgen alatt is megállják a helyüket. Magyarul, ez a tanfolyam nem igazán biztosít gyakorlatot a hegesztés terén. 

Béci hazament frissen szerzett papírjával, és úgy döntött, hogy vesz egy argon védőgázas hegesztő gépet (AWI inverter). MÉH-telepekről szerzett különböző csöveket és szögvasakat, majd egy évig csak otthon gyakorolt. Közben azért eljárt próbamunkákra is felvételizni. Tudta hogy nem fogják felvenni, de miután elutasították, megkérte a mestert, mondja meg, mi volt a hibája, és elkérte a rossz munkadarabokat is. Az így kapott visszajelzéseket aztán otthon hasznosította.

2010-ben aztán egy sikeres próbamunkát egy angliai munka követett. Azóta már Németországban dolgozik. Körülbelül egy hónapot tölt kinn, azután legalább ennyit itthon van. Azt mondja: nem bírná a családja nélkül ennél tovább. Ugyanakkor ezzel a beosztással is, a magyar viszonyokhoz képest szuper fizetést kap. 

Béla, köszönjük a beszélgetést!

Béci és Klári

2013. január 12., szombat

A gesztelyi közösség karácsonya

Kicsit megkésve posztoljuk a gesztelyi közösség karácsonyán készült képeinket. A gesztelyiek saját maguk döntöttek úgy hogy karácsonyi ünnepséget szerveznek, és ide az egész falut meghívják. Köszönjük a meghívást, mi nagyon jól éreztük magunkat!


2013. január 7., hétfő

Idősek Karácsonya Sajóhídvégen

December 21-én Sajóhídvégen együtt ünnepeltük a Karácsonyt a falu idős lakóival. A műsort a sajóhídvégi gyerekek adták, köszönjük Szandinak és Violának a felkészítést! A zenét az Agyagbanda zenekar szolgáltatta, köszönjük nekik!